Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie voor volwassenen en kinderen
Slaapoefentherapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, goed toepasbare aanpak. Anouk en Marion zijn bijgeschoold in het behandelen van slaapproblemen en leren non-stop verder op basis van recente inzichten, nieuwe wetenschappelijke publicaties en het bijwonen van symposia. Wij helpen u van uw slaapproblemen af te komen in gemiddeld 9 behandelingen. Een gezonde nachtrust geeft rust, ontspanning, grip, balans en betere (school)prestaties.

Werkwijze
De eerste behandeling bestaat uit een intake van een uur, waarbij uw verstoorde slaappatroon en verbanden met uw klachten helder wordt gemaakt. U zult één of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn. Samen met u stellen wij een behandeldoel en een plan van aanpak op. De behandelingen die volgen geven vorm en inhoud aan dit plan.

Samen werken wij aan de duur, kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel de dag als de nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep. We doorbreken de vicieuze cirkels, waarin u terecht kunt komen bij slaapproblemen. Goed slapen kunt u leren op verschillende manieren. In een praatsessie neemt u met één van ons slaapadviezen door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten. Wij geven inzicht in slaapgedrag, voeding en lichaamsbeweging. Ook wordt u geholpen d.m.v. gedachtentherapie (positief of neutraal leren denken en handelen), communicatieve vaardigheden (nee zeggen, grenzen stellen) en timemanagement. In een oefensessie krijgt u waardevolle ademhalings-, loslaat-, en ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen. En praktische oefeningen om uw zelfbewustzijn te verbeteren, u te leren voelen ontspannen, focussen en het hoofd uit te leren zetten (mindfulness).

Slaapoefentherapie bij kinderen
Baby’s en kinderen hebben door hun groei en ontwikkeling een vrijwel constant veranderend slaapritme. Niet ieder kind slaapt in hetzelfde ritme als een leeftijdsgenoot, maar essentieel is dat er aan de slaapbehoefte in uren is voldaan. Kinderen kunnen slaapritmeproblemen hebben, heel moeilijk naar bed gaan, ’s nachts steeds aan het ouderlijk bed staan, bang zijn of nachtmerries hebben. Deze klachten bij kinderen kunnen zorgen voor vermoeidheid, minder presteren op school en zelfs gedragsproblemen veroorzaken. Daarnaast kan natuurlijk door het slaapprobleem van het kind ook de nachtrust van de ouders verstoord worden.

Pubers zijn volop in ontwikkeling. Zo vindt er een opvallende verandering plaats in het slaappatroon: de slaap verschuift naar een later tijdstip. Door verlate melatonineproductie en het gebruik van social media, sociale druk, sport en studie gaan pubers te laat slapen. Pubers komen hierdoor niet aan voldoende slaap of ze rommelen erg met hun bedtijden. Het slaapwaakritme raakt steeds meer verstoord. Er wordt wel gesproken van een sociale jetleg. Hier kunnen de schoolprestaties en de stemming onder lijden.

Wij behandelen het slaapprobleem als onderdeel van het algemeen dagelijks functioneren van zowel de ouders als het kind. U en uw kind krijgen meer inzicht in de oorzaak van het slaapprobleem, door inzichtgevende en educatieve gesprekken. Wij geven advies over dagindeling, bedtijden, biologische klok, voeding, beweging, rust, ritme en regelmaat en onbedoelde gewoontevorming. In de behandeling geven wij oefeningen om uw kind te leren ontspannen in bed.

Schuiven naar boven