Bekkenklachten

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens en na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, ontlasten en vrijen. Bekkenpijn is vooral merkbaar nadat u lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan of na zware lichamelijke inspanning. Ook specifieke bewegingen zoals omdraaien in bed, traplopen, autorijden, staan op 1 been, bukken en opstaan vanuit een stoel kunnen pijnlijk zijn.

Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en de eerste weken na zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van pijn in het bekkengebied. Onder invloed van zwangerschapshormonen vindt er een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden in het lichaam plaats. Vooral de banden rond het bekken kunnen soms door deze verweking niet meer voldoende steun geven aan de bekkengewrichten en raken overbelast.
In sommige gevallen kan deze overbelasting leiden tot pijnklachten en problemen bij het bewegen in het dagelijks leven. We spreken dan van bekkenpijn. De plaats en de ernst van de klachten kunnen per persoon en per zwangerschap verschillen. De pijn en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid kunnen gevolgen hebben voor het deelnemen aan gezinsleven, werk, sociaal leven en sport. Veel vrouwen met bekkenpijn merken dat zij zich in het dagelijks leven minder vanzelfsprekend kunnen bewegen. Onbewust wennen zij zich een verkeerde houding aan om het bekken te ontzien, maar vaak blijkt dit juist averechts te werken en nemen de klachten hierdoor alleen maar toe. Een oefentherapeut kan helpen om een voor het lichaam zo gunstig mogelijk houdings- en bewegingspatroon aan te leren, waardoor het bekken gezond wordt belast.

Behandeling
Pascalle Harteveld-Koster en Anouk Vinke zijn gespecialiseerd in het behandelen van bekkenklachten.

De behandeling begint met een vraaggesprek en onderzoek, waarbij wordt vastgesteld hoe de klachten ontstaan of in stand blijven. U krijgt adviezen en instructies over dagelijkse houdingen en bewegingen, zodat u leert om in uw dagelijks leven de belasting in het bekkengebied te verbeteren. U leert daarbij de balans te vinden tussen rust en activiteit. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken.

Maak een afspraak

Locatie Maassluis

Medisch Centrum
Docwerk
De Vloot 206C
3144 PK Maassluis
010 59 191 26

Openingstijden
ma: 09.00-17.00 Marion
di: 09.00-17.00 Anouk
di: 18.00-21.00 Marion
wo: 09.00-12.30 Anouk
wo: 13.30-18.00 Marion
do: 09.00-17.00 Marion
vr: 09.00-13.00 Pascalle

Locatie Maasland

Gezondheidscentrum
Het Groene Kruis
Graaf Dirk II Laan 2H
3155 VB Maasland
06 431 263 72

Openingstijden
wo: 14.00-17.00 Anouk
do: 09.00-17.00 Anouk

Op 25 mei 2018 is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens AVG ingegaan. Wij vinden het belangrijk dat de privacy van onze patiënten goed is geborgd. U kunt ons privacyreglement doorlezen, om te zien wat uw rechten en onze plichten zijn. Als u meer wilt weten, lees dan ook onze algemene voorwaarden.

© 2021 Oefentherapie Docwerk | Alle rechten gereserveerd.