Urine incontinentie

Incontinentie geeft veel ongemak en onzekerheid. In veel gevallen is het heel goed mogelijk om door middel van gerichte therapie en training deze klachten te verminderen of zelfs geheel op te heffen. Urine incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Incontinentie kan negatieve effecten hebben die invloed uitoefenen op het werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven. Daarnaast kunnen mensen met incontinentieklachten zich onzeker voelen, zich schamen of er niet over willen praten. Er zijn verschillende vormen van incontinentie, de belangrijkste zijn: stressincontinentie en aandrangincontinentie.

Stressincontinentie is urineverlies dat optreedt bij een plotselinge lichamelijke inspanning, zoals hoesten, niezen, lachten, sporten of zwaar tillen. Doorgaans gaat het om kleine hoeveelheden urine. In veel gevallen is hierbij sprake van zwakte van de bekkenbodem door inactiviteit of verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Dit gaat vaak gepaard met een hoge spierspanning van de bekkenbodemspieren: o.a. te herkennen aan pijn, moeilijk op gang komen van het plassen en pijn bij het vrijen.

Aandrangincontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd. Hierbij voelt u vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. In veel gevallen is de coördinatie tussen de hersenen enerzijds en blaas en bekkenbodem anderzijds ontregeld. Bij aandrangincontinentie moet u soms vaker plassen dan de gebruikelijke 4-8 keer per dag. De blaas went dan aan steeds minder vulling, waardoor u sneller het gevoel krijgt dat u moet plassen.

Behandeling
De oefentherapeut geeft u uitleg over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. Naast de reden waarom u urine verliest, leert u ook uw bekkenbodem spieren bewust te voelen en deze aan te spannen en te ontspannen. De oefentherapeut adviseert over een gunstige toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas. De oefentherapeut leert u oefeningen om uw bekkenbodem spieren beter te controleren bij dagelijkse bewegingen, zodat de incontinentieklachten verdwijnen en niet meer terugkomen.

Maak een afspraak

Locatie Maassluis

Medisch Centrum
Docwerk
De Vloot 206C
3144 PK Maassluis
010 59 191 26

Openingstijden
ma: 09.00-17.00 Marion
di: 09.00-17.00 Anouk
di: 18.00-21.00 Marion
wo: 09.00-12.30 Anouk
wo: 13.30-18.00 Marion
do: 09.00-17.00 Marion
vr: 09.00-13.00 Pascalle

Locatie Maasland

Gezondheidscentrum
Het Groene Kruis
Graaf Dirk II Laan 2H
3155 VB Maasland
06 431 263 72

Openingstijden
wo: 14.00-17.00 Anouk
do: 09.00-17.00 Anouk

Op 25 mei 2018 is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens AVG ingegaan. Wij vinden het belangrijk dat de privacy van onze patiënten goed is geborgd. U kunt ons privacyreglement doorlezen, om te zien wat uw rechten en onze plichten zijn. Als u meer wilt weten, lees dan ook onze algemene voorwaarden.

© 2021 Oefentherapie Docwerk | Alle rechten gereserveerd.